Actueel

Huiskamerconcerten
intussen hebben we in dit nieuwe jaar twee prachtige concertjes beleefd in onze huiskamer in Noorderlucht. In het najaar hebben we één concert op het programma staan.

Twee vertelconcerten op één middag: Scarlatti & Chopin

Het eerste en vermoedelijk laatste concert van dit najaar wordt verzorgd door Heleen Verleur op 12 november vanaf 15.00 uur.
Heleen studeerde klassiek piano aan het Hilversums Conservatorium. Heleen is altijd op zoek naar het verhaal achter de muziek. Dit is op allerlei manieren terug te vinden in haar muziek (meer info), bijvoorbeeld in deze twee vertelvoorstellingen:

Op 12 november kijken we eerst door de ogen van de net 17 jaar geworden Spaanse prinses Maria Barbara naar het leven van de Napolitaanse componist Domenico Scarlatti. Zij kruipt in de huid van Maria Barbara: de beroemde leerlinge van Scarlatti die heel goed klavecimbel kon spelen. Maria Barbara en haar echtgenoot Fernando worden 17 jaar lang gevangen gehouden in het paleis. Op welke wijze heeft Scarlatti’s muziek hen gered?
Wat doet de castraat Farinelli elke avond in de slaapkamer van koning Filips V? Hoe komt het dat hij uiteindelijk diens eerste minister wordt?
Scarlatti’s vader zit hem dicht op de huid, daarom stelt Scarlatti in 1717 een document op waarin hij zijn vader dwingt om hem zelfstandig te verklaren. Wat voor invloed heeft hun complexe relatie op Scarlatti’s componeren?

Na de pauze een kijkje in het leven van de componist Chopin en zijn spraakmakende vriendin: de schrijfster George Sand. De schrijfster is zelf op wonderlijke wijze aanwezig bij dit concert. Zij vertelt over haar ontmoeting en relatie met ‘Chip Chip’. Sand’s verhalen en de intense muziek van Chopin lijken je terug te brengen naar de 19e eeuw. Ook het thema vrouwenemancipatie komt een beetje aan de orde, want Sand vond -als één van de eerste feministen- dat vrouwen dezelfde rechten hadden als mannen. Zij was dan ook een van de eerste schrijfsters die van haar pen kon leven.
Op zijn twintigste jaar kon Chopin plotseling niet meer terug naar zijn geliefde vaderland Polen, waar zojuist de opstand was neergeslagen door de Russen. Misschien heeft hij daarom wel zoveel Poolse Mazurka’s en Polonaises geschreven?

Deze voorstellingen zijn een unieke combinatie van theater en muziek, door één persoon uitgevoerd, met een minimum aan decor en attributen.

Wil je dit meemaken? Meld je dan aan via info@noorderlucht.nl.
Inloop vanaf 14.30 uur. Concert start om 15.00 en duurt inclusief een pauze tot ongeveer 17.00 uur.
We willen Heleen ook kunnen belonen voor haar optreden. Daarvoor vragen we €15 pp. Graag tevoren overmaken naar IBAN: NL50 ASNB 8832 6473 11