Yoga Nidra is een oude yogavorm die lijkt op slapen. Bij deze yogavorm blijf je wakker en alert, doordat er een aantal systematische oefeningen en visualisaties wordt aangereikt. Hierbij wordt het lichaam fysiek, mentaal en emotioneel tot een diepe ontspanning gebracht.
Yoga Nidra wordt wel ‘de slaap van de Yogi’s’ genoemd. Er wordt gezegd dat een half uur Yoga Nidra gelijk staat aan 3 uur slaap. Alle zintuigen trekken zich terug behalve het gehoor. Je bevindt je in een grenstoestand tussen slapen en waken, waarbij je met je bewustzijn het hele lichaam ervaart. Het geeft een totale ontspanning aan lichaam, geest en emotie.
Tijdens Yoga Nidra zal je gevraagd worden een Sankalpa te kiezen. Een Sankalpa is een intentie of een wens. Een krachtzin die je ondersteunt om wakker en helder te blijven. Zo plant je een zaadje in je Ziel. Het herhalen van deze Sankalpa helpt je contact te maken met wie je werkelijk bent en wat je verlangens zijn gericht op inzicht en groei. Doordat je heel diep ontspannen bent, werkt de Sankalpa door in je onderbewuste. Hierdoor kun je op een positieve manier richting geven aan je leven.
Het beoefenen van Yoga Nidra heeft verschillende voordelen. Een sessie brengt beide hersenhelften in balans. Zo ontstaat rust, alertheid, concentratie en zal energie vrij doorstromen. Doordat alle zintuigen zich terugtrekken, behalve het gehoor, ervaar je bewust diepe ontspanning. We leven in een wereld waarin we bijna constant overprikkeld worden door smartphones, televisie, e-mails, appjes, noem maar op. Zo hebben steeds meer mensen last van een overprikkeld zenuwstelsel. Denk aan burnout, depressie of oververmoeidheid.
Yoga Nidra is wellicht de beste manier om het zenuwstelsel tot ontspanning te brengen. Yoga Nidra heeft een groot effect op je hele wezen en is goed voor iedereen die bewust wil ontspannen en helemaal thuis wil komen bij zichzelf.
Hoe ziet een Yoga Nidra sessie eruit?
Eerst wordt er een aantal lichte yogaoefeningen (Asana’s) ervaren. Daarna ga je zo comfortabel mogelijk liggen op de rug. Vanaf dat moment hoef je niets meer te doen. Je neemt je alleen maar voor om de aandacht bij de stem van de docent te houden en stil te blijven liggen.