Najaar 2015

Workshop ‘Leef je droom’ van Akkelien Medina Ekkers
Wat zijn jouw dromen? Waarschijnlijk komt er gelijk een naar boven! Klein of groot het maakt niet uit. Dromen zijn er om waargemaakt te worden.

Zet met deze leuke workshop je eerste stap!
Door meditatie contact maken met je droom.
Collage maken om er beeld aan te geven.
Samenzijn om te delen en kracht bij te zetten.

Zaterdag 17 oktober van 10.00 tot 12.00 uur 
Bijdrage € 35,- incl. materiaal, thee en wat lekkers.
Aanmelden en info via het contactformulier op de website www.yogabewust.nl of bel Akkelien Medina Ekkers 0613623001.
Met z’n tweeën betaal je € 30,- p.p.

Nu ook een cursus T’ai Chi van Bert Verhagen 
Na de workshops in de zomer van Bert Verhagen van Wuji Trynwalden is Bert in Noorderlucht een cursus gestart op dinsdagmorgen, 10.45 – 11.45 uur.
Voor opgave en meer informatie kan je mailen naar: wujitrynwalden@gmail.com

De workshops in de zomer bestonden uit:

  1. Zhan Zhuang, staande meditatie. Staan als een boom vormt de basis van de Chinese internal martial arts , de (innerlijke) ‘krijgs’kunde. lees levenskunde. Het leert je stil te staan bij wat er gebeurt en waar te nemen, te ervaren, zonder te oordelen.
  2.  Qiqong vormen, bewegingsoefeningen waarbij je spieren, gewrichten, organen en geest hun energiestromen in balans brengen, stimuleren of temperen.
  3. Sensing hands, vaak Pushing Hands genoemd. Oefeningen die je samen doet. Het laat je op een praktische manier ervaren hoe doelgericht je beweegt. Deze ervaring is ontwapenend, het maakt de weg vrij om fysiek en mentaal vrij te bewegen.
  4. T’aj Chi Chuan. Oorspronkelijk een schijngevecht waarin de verschillende gevechtstechnieken elkaar opvolgen. Tegenwoordig is het een oefening om de spieren, gewrichten en geest te ontspannen en soepel te houden.

Al de onderdelen zijn met elkaar verbonden, beïnvloeden en stimuleren elkaar. Elk onderdeel heeft zijn eigen waarde en zijn eigen specifieke doel maar samen vormt het T’ai Chi.
Meer informatie is te vinden op de facebook pagina ‘Wuji Trynwalden’.

Programma najaar 
In de week van 7 september is het najaarsseizoen gestart in Noorderlucht. Dat is een weekje eerder dan voorheen gebruikelijk was. Tot de Kerstvakantie is er nu een cyclus van 14 lessen (kosten zijn nu € 140).
Ten opzichte van het programma een aantal wijzigingen .
Op de maandagavond is het eerste uur nu van 19.45 tot 20.45 uur; het tweede uur is vervallen.
Op de dinsdagavond is het eerste uur meditatie van Akkelien niet gestart, en op donderdagavond is het uur Yin yoga van Marloes niet gestart. Wanneer er meer belangstelling gaat komen, gaan deze cursussen alsnog van start.
Hieronder de beschrijving van de nieuwe lessen. De beschrijving van de andere lessen is te vinden op de pagina Programma.

Meditatie lessen  .
Tijdens deze cursus komen er diverse meditatietechnieken voorbij. Mediteren helpt om de geest tot rust te brengen zodat er contact gemaakt kan worden met de stilte in jou. Vanuit de rust en ontspanning die het geeft kun je goed ervaren wat je nodig hebt of hoe je bepaalde dagelijkse dingen aan kan pakken doordat er door meditatie contact wordt gemaakt met je ware zelf en innerlijke kracht. Mediteren versterkt de concentratie, intuïtie, ontspanning en helpt signalen in lichaam en geest bewust te ervaren. Ervaring met mediteren is niet nodig.

Power yoga, 19.45 – 20.45 uur, Jolanda Bruining  
Power yoga is een actieve dynamische vorm van yoga waarbij kracht en souplesse een belangrijke rol spelen. Power yoga is in de jaren dertig van de vorige eeuw ontstaan vanuit de Astangha yoga. Kenmerkend voor zowel Astangha yoga als power yoga is de ademtechniek die gebruikt wordt, namelijk de ujjayi adem. Daarnaast zijn ook de bandha’s (energiesloten) en de doorgaande flow in de les belangrijk kenmerken. Waar de Astangha yoga een vaste serie en volgorde kent, wordt er in de power yoga gespeeld met de volgorde en houdingen die aan bod komen.
De les begint met een aarde element waarbij je met je volledige aandacht in de zaal en in je lichaam komt. Hierna komen de zonnegroeten die je lichaam opwarmen. Dan volgen de verschillende asana’s (houdingen); staan, zittend en liggend. De les wordt afgesloten met een eindontspanning, savasana.
Het kan een fysiek uitdagende les zijn, maar in de yoga gaat het er niet om hoe lenig je bent, maar dat je elk stapje en elke beweging met aandacht doet. En dat je kiest voor een beweging en evt. aanpassing die bij jouw lichaam past.
Doordat het een actieve les is kun je beter niet te zwaar eten voorafgaand aan de les.

Yin yoga, 21.00 – 22.00 uur, Maroesja Grabijn  
De yin yoga is een rustige vorm van yoga die op het eerste gezicht makkelijk lijkt, maar doordat je de houdingen lang aanhoudt (tussen de 2 en 5 min) kan de werking behoorlijk intensief zijn. Tijdens yin yoga houd je de yogahoudingen langer aan vanuit ontspanning, in tegenstelling tot andere yogavormen, waar je vaak ook vanuit spierspanning werkt. Door je spieren niet te spannen kunnen ook je bindweefsels en spieraanhechtingen zich ontspannen. De doorstroming in je lichaam wordt groter en verdiept zich. Leren te ontspannen in yogahoudingen helpt je om te voelen en te realiseren waar er diep van binnen spanning zit. Door op deze diepe lagen te ontspannen en de energie weer te voelen stromen worden je gewrichten weer soepeler en voel je meer gemak en lichtheid in je lichaam en geest terug komen. Je leert bewust contact te maken met je lichaam en ademhaling. Hierdoor ontstaat er een verbinding met je bewustzijn. Je leert aanvoelen wat wel en niet bij jou past en waar je grenzen liggen.

 

Graag tot ziens in onze praktijk.
Woud van Woudenberg 

Voor de nieuwkomers: de ingang van Noorderlucht zit wat verstopt. Eenmaal op de Ypeysingel (zie routeplanner op onze site), sla je vlak voor de 2e verkeersdrempel een kleine oprit naar links in. Daar is ruimte om te parkeren en de praktijkruimte is in de grote schuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *